Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna jest produkowana bez
dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu
żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG)
2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych.
Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne. Nie należy
mylić pojęcia „żywność ekologiczna” z terminem „zdrowa żywność”. Warto
pamiętać, że "zdrowa żywność" to termin utworzony do celów
komercyjnych.
1. Żywność ekologiczna w Polsce
W Polsce od 2004 roku produkcja ekologiczna żywności jest
regulowana prawnie, dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa
ekologicznego, znakowania produktów i środków spożywczych. Nawozy sztuczne i
środki ochrony roślin stosowane w nadmiarze okazały się szkodliwe dla organizmu
ludzkiego. Dzieciom coraz częściej zaczęły dokuczać alergie, a
starsi zaczęli chorować na nowotwory. Przeprowadzone badania potwierdziły, że
niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przekształcane w substancje
toksyczne oraz mogą wykazywać właściwości rakotwórcze.
Produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy
Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.). Znak EKO jest
gwarancją jakości. Konsument może być pewny, że dana żywność została
wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz że była kontrolowana przez specjalistów.
Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo
ekologiczne (to są pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia,
budynki inwentarskie, magazyny itd., ale też księgi rachunkowe, dowody zakupu
środków do produkcji, etykiety, bilans zbiorów) zostaje poddane ponownej
kontroli.
Gospodarstwa ekologiczne, które
proponują nam eko żywność, muszą sprostać trzem głównym wymogom. Po pierwsze,
produkcja ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać środowiska
naturalnego. Po drugie, gospodarstwo powinno być jak najbardziej samowystarczalne.
Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa.
2. Produkcja ekologiczna żywności
Jak już wspomnieliśmy, gospodarstwo ekologiczne powinno być w
jak największym stopniu samowystarczalne, dlatego produkty ekologiczne nie mogą
mieć kontaktu ze środkami chemicznymi, pestycydami, regulatorami wzrostu.
Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możliwości ograniczyć korzystanie z
maszyn. Rolnik powinien zwrócić szczególną uwagę na czystość gleby i wód
gruntowych. Podstawą gospodarki będą więc naturalne odpady – gnojowica,
kompost, obornik.
Ekologiczna i
zdrowa żywność - w umysłach
wielu ludzi powyższe pojęcia stanowią synonimy. Tymczasem produkty z napisem „zdrowa
żywność” wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Produkty ekologiczne
są oznaczone odpowiednimi certyfikatami. Napis „zdrowa żywność” może pojawić
się na każdym opakowaniu pod warunkiem, że producent zechce ten napis umieścić.
Jedzenie z kategorii „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów produkcji
odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie napisu „zdrowa żywność” jest tym
bardziej bezpodstawne, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa
dla zdrowia lub życia człowieka.
Source:
https://portal.abczdrowie.pl/zywnosc-ekologiczna
Geen opmerkingen:
Een reactie posten